Dida Delights

Made with love, Specially for you...

Rich Choc Cakes / Almond Cookies / Choc Chip Muffin
Almond Cookies Premix

Contact us ~ 019-2772800 ~ didadelights@gmail.com ~
Location: Bandar Baru Bangi, Selangor

Monday, February 10, 2014

Tutorial: How to Cover Choc Cake, The Easiest Way!

Hari ni kita nak kongsikan cara-cara nak cover atau curah chocolate ganache ke atas chocolate moist cake. Tajuk tu letak bahasa omputih sebab kalau nak letak dalam bahasa melayu cam panjang lak kan... 

Ini cara yang paling sempoi, untuk kita buat choc cake & nak makan kat rumah. 

Ini rupa kek yang dah masak. Sejukkan dulu kek ke suhu bilik dan keluarkan dari pan. Biasanya bahagian atas kek akan menggelembung sikit.

Untuk dapatkan permukaan kek yang rata kita mestilah potong bahagian atas yang membukit tu dulu. Caranya kita ukur tinggi mana yang kita nak kemudian tandakan dengan toothpick (pencungkil gigi). Camana nak ukur? Ala... guna pembaris je. Tapi pastikan pembaris tu bersih ye.

Lepas tu potong bahagian atas kek menggunakan pisau panjang. Kemudian letak kek dalam peti ais untuk sejukkan kek tadi dalam masa lebih kurang 20-30 minit.

Sementara itu, kita sediakan chocolate ganache. Untuk kali ni kita pakai chocolate ganache pre-prepared. So jimat masa. Biasa chocolate ganache pre-prepared/extra kita akan simpan dalam piping bag, macam kat atas tu. 

Apa yang perlu kita buat adalah picit keluar chocolate ganache tadi ke dalam periuk kemudian cair/panaskan guna kaedah double boiling. Bila chocolate ganache dah agak suam-suam boleh ready kan kek ye. 

Keluarkan kek dan curahkan chocolate ganache ke atas kek. Kalau untuk makan-makan kat rumah kitorang suka yang macam kat atas tu. Nampak comot-comot tapi tempting kan...

Inilah kek yang dah siap specially for my family. 

Memori Choc Cake


Memori... Memori...

Dulu first time buat choc cake pakai tepung ready mix je. Masa tu tak banyak org buat blog & share resepi. So beli je kat Giant. Masa tu tak de anak so balance kek mesti suruh husband bawak gi ofis. 

Dan dengan tak sangkanya dapat lak order choc cake pastu. Haha...! Sungguh ku tak sangka. 1st order tu kita pakai la tepung ready mix. Tapi lepas tu kita pun cari-carilah kat internet kan. Alhamdulillah.. resepi tu la yang kita pakai sekarang.

So pada kawan-kawan yang tengah belajar baking tu jangan putus asa ye. Kalau nak senang pakai je tepung ready mix. Kerja mudah, insyaAllah hasil terbaik.

Ari ni buat choc cake pakai tepung yang sama gak. Saja nak throwback. Hehe...! 


 Tada... Inilah hasilnya! Rupa tak penting. Yang penting sedap... :)



Tuesday, February 4, 2014

Almond Cookies Premix

 Hallo... Hallo...

Apa kabar semua? Mesti semua tengah happy sebab baru lepas cuti-cuti Chinese New Year kan...

Kami ada benda best nak share ngan semua.
Kami akan keluarkan tepung premix untuk almond cookies.

Kepada mereka yang berminat untuk bisnes cookies tapi takde banyak masa so kami akan memudahkan kerja anda. Less work, but u can get great cookies. Ye la ramai kat luar sana yang bekerja full time tapi nak buat part time bisnes untuk tambah-tambah duit belanja kan. 

InsyaAllah tepung premix ni sangat mudah dan ringkas. Takyah dah nak sukat-sukat tepung & gula bagai. Just masukkan mentega, telur & esen vanila. Sangat ringkas.


Sepeket Tepung premix ni boleh dapat dalam 150pcs cookies (depends on the size gak la kan). Kalau untuk bekas bulat yang macam kat atas tu kita boleh dapat dalam 3 bekas.  

Dalam zaman-zaman semua barang harga naik ni kita nak la juga naikkan pendapatan sendiri kan. Sangat sesuai untuk anda yang nak memulakan bisnes dari rumah. Untuk adik-adik yang tengah study pun boleh buat. 

Kalau ada plan nak meniaga untuk masa time raya pun sangat la sesuai. Sekarang dah boleh start bagi tester kat kawan-kawan. Nanti nak bulan puasa tengok la mesti berderet-deret order masuk. 
Kat atas tu cara-cara nak buat almond cookies. Sangat simple kan.

So kalau ada berminat atau ada apa-apa pertanyaan, boleh contact kita di 019-2772800 atau email: didadelights@gmail.com



Friday, April 12, 2013

Kuih Bangkit Nyonya



Alhamdulillah, hari ni ada masa nak blogwalking. Dah lama gak tak buat keje ni. Tetiba ternampak lak resepi kuih bangkit Kak Wan. Alamak... sedapnya tengok kuih bangkit atas tu... Ini adalah salah satu kuih kegemaran saya. Sebab teruja saya nak share resepi kuih bangkit ni ngan u all semua.

Bahan-bahan:
450g Tepung Ubi Kayu
50g Tepung gandum
200g gula icing
250ml santan
3 biji kuning telur
Daun pandan - dipotong

Cara-cara:
1. Sangai tepung ubi & tepung gandum bersama daun pandan hingga ringan. Sejukkan semalaman dan ayak untuk buang cebisan daun pandan.
2. Pukul telur & gula hungga kembang & putih.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh lembut & tidak melekat di jari.
4. Canai & terap dengan acuan disukai. Susun di dalam loyang yang digris/baking paper.
5. Bakar pada suhu 160c selama 20-25 minit atau sehingga masak.

Thanks Kak Wan for the recipe! Anda boleh klik Blog Citarasawan untuk resepi2 lain juga.

Tuesday, April 9, 2013

Rich Chocolate Cake


Saya memang suka buat chocolate cake untuk kanak-kanak. Sebab bila tengok diorg makan macam nikmat jer... And kek coklat ini untuk dibawa ke tadika. Takyah banyak deco. Yang penting ada gambar kartun kesukaan mereka. Tu yang membuatkan mereka lagi teruja dengan kek coklat ni. Kan...

To order/for queries, please contact us at 019-2772800.

Thomas & Friends



Baru ni dapat order untuk buat cupcakes with Thomas & Friends theme. Sebenarnya dah lama tak buat design camni. Seronok lak rasa... hehe... The best part is the customer happy... :)

For any queries, please contact us at: 019-2772800

Wednesday, March 20, 2013

Halloo...

Salam semua,

Dah jarang-jarang saya update kat sini ek... Baru terperasan.. hehe...

Ok kepada sesiapa yang tengah mencari oven second-hand saya ada jual yer... And it is still available. Sesiapa yang berminat boleh contact saya di 019-2772800. Harga boleh nego lagi...

Untuk latest update sila ke fanpage:Dida Delights.

Saya sangat bersyukur kerana masih mendapat sokongan dari anda semua selama ni. Thanks a million!