Dida Delights

Kami bantu anda sediakan wedding doorgift yang unik, sedap & khas untuk tetamu di hari penting & istimewa anda.
Uniknya doorgift kami adalah seleksi kerepek & makanan tradisional yang disertakan bersama doorgift. Ia pastinya membawa nostalgia yang tersendiri untuk hari istimewa anda.

SMS @ WhatsApp ~ 019-906 1636 ~ Email: didadelights@gmail.com ~
Location: Bandar Baru Bangi, Selangor

Saturday, April 16, 2011

Red Velvet Cake (RVC)


Frankly, I am not a fan of Red Velvet Cake. But saja je la cuba buat kek ni untuk suka-suka. Yang pasti my eldest son suka sangat kek ni.


Inilah rupa RVC selepas dipotong. Nampak tangan tu tak? Tu tangan si Abang la tu. Tak sabar nak makan kek dia.

I got the recipe from My Resipi.com and I want to share it here. Dari review resepi ni memang best. Try la, insyaAllah menjadi.

Bahan-bahan ( 1 biji )
  • Kek (Sila guna penyukat khas)
  • 2 1/2 cup tepung kek
  • 1 sudu kecil serbuk penaik diayak
  • 2 sudu besar serbuk koko tanpa pemanis (biasanya guna van houten)
  • 2 oz pewarna merah (kalau xtau sukat dlm oz, campurkan dengan serbuk koko sampai boleh jadi pes pun cukup)
  • 1/2 cup butter
  • 1 1/2 cup gula
  • 2 biji telur pada suhu bilik
  • 1 sudu kecil ekstrak vanila/ 2 sudu kecil esen vanila
  • 1 cup buttermilk pada suhu bilik. kalau xdpt beli kat kedai, resipinye ade di bawah
  • 1 sudu kecil cuka putih
  • 1 sudu kecil sodium bikarbonat/baking soda

  • Buttermilk
  • 1 cup (240 ml) susu kotak full cream
  • sama ada 1 3/4 sbesar cream of tartar atau 1 sbesar cuka putih atau 1 sbesar jus lemon

  • Cream cheese frosting
  • 2 buku cream cheese, dilembutkan
  • 1/2 cup butter dilembutkan
  • 1 sudu kecil ekstrak vanila/ 2 sudu kecil esen vanila
  • 2 cup gila icing, diayak. kalau xsuke manis boleh kurangkan gula tp saya guna 2 1/2 cup

Cara-cara

  1. BUTTERMILK: campurkan tartar atau cuka atau jus lemon pada susu dan biarkan selama 15 minit. Kacau rata sebelum guna. Ataupun campurkan 3/4 cup plain yoghurt bersama 1/4 cup susu pun boleh jugak. Ikut mane yang sesuai.
  2. KEK: sapukan butter pada 2 loyang bulat bersaiz 9 inci ataupun 3 loyang bulat bersaiz 8 inci. Panaskan oven pada suhu 170 darjah celsius.
  3. Ayakkan bersama tepung kek dan serbuk penaik di dalam satu bekas sederhana. Di dalam satu bekas kecil, gaulkan serbuk koko dengan pewarna merah sehingga menjadi pes yang tidak berketul.
  4. Dalam satu bekas besar, pukul butter dengan gula sehingga kembang. Masukkan telur satu per satu, kemudian masukan esen vanila dan pes koko merah tadi. Ratakan campuran dengan spatula sambil memukul.
  5. Perlahankan mixer, masukkan 1/3 daripada tepung dan pukul rata, kemudian masukkan 1/2 daripada buttermilk, pukul rata lagi. Masukkan 1/3 lagi tepung,pukul dan semua buttermilk,pukul dan kemudian kesemua tepung yang tinggal.
  6. Campurkan cuka dengan baking soda dalam satu bekas kecil. Nanti die berbuih. Cepat2 campurkan dalam adunan kek dan gaul kemudian masukkan dalam loyang dan bakar.
  7. Bakar pada suhu 170 darjah celsius selama 25-30 minit. Kek ni moist, so kene cek awal. Bile cucuk dengan lidi je dah bersih, keluarkan dari oven.
  8. Sejukkan kek selama 10 minit sebelum keluarkan dari loyang. Pastikan kek dah betul2 sejuk sebelum letak frosting.
  9. CREAM CHEESE FROSTING: Pukul butter dengan cream cheese sampai halus, perlahankan mixer dan tambahkan gula icing dan esen vanila.
  10. Untuk letak frosting, terbalikkan kek pertama supaya bahagian kek yang rata di atas, sapu frosting di bahagian rata kek,lagi tebal lagi sedap. kemudian letakkan kek yang kedua atas kek tadi, bahagian yang rata menghadap bawah. kemudian sapu frosting di seluruh kek.
  11. Kek ni sedap kalau dah masuk dalam peti sejuk lepas tu keluarkan sekejap bagi die xkeras, baru makan.
  12. TEPUNG KEK: 1 cup tepung kek = 2 sudu kecil cornstarch dlm 1 measuring cup n isikan selebihnya dgn all purpose flour. ayak 3 kali.


Thursday, April 14, 2011

Think Out of the Shell

Dapat buku ni dari my sister sebab dia tahu I ni memang suka buku-buku cam ni. The title is "Think Out of the Shell". Dalam ni banyak resepi. Dari yang simple hinggalah yang bombastic. It is bi-lingual; english & chinese.

The above adalah antara resepi yang ada dalam buku ni. Tak tahu kenapa gambar jadi camtu. Padahal dah amik gambar elok dah tapi dia rotate sendiri....

Resepi-resepi dalam ni adalah collection of recipes from a few chefs. Besides recipes, ada jugak profile chef tu sendiri. Rupanya ramai pastry chef ni kebanyakannya bukan dari bidang baking ni. Ada tu dulu engineer, skang dah jadi chef. Menarik.... Macam saya, dulu belajar accounting tapi skang jadi surirumah sepenuh masa... haha..! Yang ni tak berapa menarik.. hehe...

Yang pasti so far, belum ada satu resepi pun yang sempat di-try. Sayang buku baru kononnya. Takut kotor... hehe.. alasan...

Wednesday, April 6, 2011

Announcement...!

Assalamualaikum & hi to all,

Semoga semuanya sihat & bahagia saat dan ketika ini. I have an important announcement to make here. Actually since ada anak ni I turn-down a lot of orders. Being a mum and a housewife, I really have to juggle my time between my kids and the household chores. So after a deep thinking, I decided that I want to concentrate on my family first. Actually sedih gak ni. Tapi kalau dah asyik tolak order jer sama je cam tutup kedai kan. hehe...

At the moment, I am not able to take any orders; small or big. Since my kids is still small and at this stage they really need my attention and I really want to take this opportunity to be with them. At the same time I need to make sure I get enough rest for myself too... I think all mothers out there understand what I feel right now.

Yang pasti, I will still bake and share my passion with you guys here. Actually I have a lot of recipes to try. Cuma tunggu masa nak buat jer... Bila la tu agaknya... But I need to tell you that baking is a therapy for me. Apa-apa pun I will definitely have something to share with you in future. Kalau tak banyak, sikit mesti ada.. insyaAllah...

Sekarang pun kat mana-mana dah banyak orang buat kelas untuk kek & decoration and I was informed that my customers pun ada yang dah pandai buat kek sendiri. (Tapi jangan salah faham. I takde buat kelas. Diorang belajar kat tempat lain.) Seronoknya dengar... sebab diorang pun akan tahu rasa bestnyer bila dapat bake a cake, decorate them, tengok hasilnya and people love it. Kalau dah terror tu apa lagi.. boleh la buat bisnes kan. Seronok gak bila tengok sekarang ni dah ramai orang kita yang buat bisnes kek ni. At least kita confident yang kek tu halal & bersih kan. Alhamdulillah, semoga semua yang berbisnes tu akan success ya!

Lastly, I want to thank to people out there yang support me all this time until now. LOVE you all!!!