Dida Delights

Kami bantu anda sediakan wedding doorgift yang unik, sedap & khas untuk tetamu di hari penting & istimewa anda.
Uniknya doorgift kami adalah seleksi kerepek & makanan tradisional yang disertakan bersama doorgift. Ia pastinya membawa nostalgia yang tersendiri untuk hari istimewa anda.

SMS @ WhatsApp ~ 019-906 1636 ~ Email: didadelights@gmail.com ~
Location: Bandar Baru Bangi, Selangor

Saturday, August 27, 2011

Homemade Chocolate Raya 2011




Kuih Apa ni?


Cuba teka kuih apa ni?

Rupanya macam bunga...
Warnanya coklat...
Dan ada ceri hitam di tengah-tengah...
Rasanya... mana boleh rasa dalam gambar kan...

Sapa dapat teka betul dia memang pandai....

Jawapannya ialah.... Kuih dahlia yang hangus! haha...!

Nak tahu camana dapat hasil camtu? Masa tengah bakar tiba-tiba baby nangis nak susu. Masa ni dalam pukul 1 lebih. So pegilah teman kan dia minum jap. Sambil2 tu ingat baring la kejap sebab kuih baru masuk oven je. Rupanya tertidur terus.

Sedar-sedar dah pukul empat and bau orang bakar kuih sangat la semerbak sampai masa bangun tu boleh terfikir sapa la yang bakar kuih pukul 4 pagi. Dah lama sikit baru teringat rupa-rupanya daku yang bakar kuih itu.... huhu... Maka terhasil la kuih dahlia hangus....

Kuih Raya 2011

Salam semua,

Mesti semua orang in raya mood sekarang ni. Dan saya juga! Kali ni nak share ngan u all kuih raya yang sempat dibuat sempena hari raya tahun ni. Yang ni buat untuk family and memang tak amik order pun.

Double Choc Chip Cookies

Ini adalah choc chip cookies yang menjadi kesukaan my family. Biasa buat choc chip + almond nibs but kali ni saya buat double choc chips (dark choc chips + white choc chips) sebab takut kalau letak almond anak2 tergigit or tercekik lak kan.

Biskut ni namanya tak pasti

Yang ni pulak dalam buku tulis nama dia Biskut Dahlia tapi rasa dan rupa dia cam lain jek.. Biskut ni sangat rapuh sebab banyak pakai tepung jagung. Rasa dia ok la cam biskut raya biasa.

Biskut Dahlia

Yang ni baru betul Biskut Dahlia... hehe... My husband's favorite. Buat pun takat untuk makan sendiri jek. Letih oi nak menyemperit tu.. huhu...

Tart Teratai

Ini Tart Teratai. Dah lama dah mengidamkan nak buat kuih tat ni. Walaupun saya ni bukan penggemar kuih tat tapi disebabkan rupanya yang comel tu saya sanggup buat. Bila dah siap and rasa, rupa-rupanya sedap jugak kuih tart ni ye. Tahun depan boleh buat lagi la... hehe...

Dan inilah hasil kuih raya untuk tahun ni. InsyaAllah kalau takde aral melintang sampailah kuih ni ke Melaka nanti....

Monday, August 22, 2011

Thursday, August 11, 2011

My Birthday Cake


Alhamdulillah, bertambah lagi setahun umur saya. Moga dipanjangkan umur dan diberikan kesihatan yang baik hendaknya. Sekarang umur dah 30 plus.. huhu.. gi mana-mana orang dah panggil puan or kakak... hehe... ok la tu...

For my birthday kali ni I decided to make fondant cake sebab seronok gak buat fondant cake ni. Almaklum baru belajar so excited sungguh kali ni nak menyiapkan cake. Lepas dok belek-belek buku and magazine yang ada kat rumah ni so I decided to make a ribbon cake.

The loops I buat a few days ahead to make sure it completely dry.


For the loops and the border ribbon at the bottom, to get effect macam lace tu I put gold dust.

To finish it, I put a purple gumpaste flower. The flower tu store-bought jer. Jimat masa... So jadi la ribbon cake.

Yang ni saja jer letak sugar flowers to get different look. But i prefer the original/the top design. Simple and clean look... oh.. inside is orange buttery cake.