In the mood of wedding season, I decided to make a wedding cake. Ni bukan sapa-sapa punyer. Bawak balik kampung; untuk family makan during weekend. Kali ni buat Kek Baldu Merah or Red Velvet Cake lagi sebab last time anak suka jer makan. But this time dia cuma nak makan fondant-nya saja.
Dida Delights
Kami bantu anda sediakan wedding doorgift yang unik, sedap & khas untuk tetamu di hari penting & istimewa anda.
Uniknya doorgift kami adalah seleksi kerepek & makanan tradisional yang disertakan bersama doorgift. Ia pastinya membawa nostalgia yang tersendiri untuk hari istimewa anda.SMS @ WhatsApp ~ 019-906 1636 ~ Email: didadelights@gmail.com ~
Location: Bandar Baru Bangi, Selangor
Sunday, May 29, 2011
Kek Baldu Merah a.k.a RVC
In the mood of wedding season, I decided to make a wedding cake. Ni bukan sapa-sapa punyer. Bawak balik kampung; untuk family makan during weekend. Kali ni buat Kek Baldu Merah or Red Velvet Cake lagi sebab last time anak suka jer makan. But this time dia cuma nak makan fondant-nya saja.
Saturday, April 16, 2011
Red Velvet Cake (RVC)
I got the recipe from My Resipi.com and I want to share it here. Dari review resepi ni memang best. Try la, insyaAllah menjadi.
Bahan-bahan ( 1 biji )
- Kek (Sila guna penyukat khas)
- 2 1/2 cup tepung kek
- 1 sudu kecil serbuk penaik diayak
- 2 sudu besar serbuk koko tanpa pemanis (biasanya guna van houten)
- 2 oz pewarna merah (kalau xtau sukat dlm oz, campurkan dengan serbuk koko sampai boleh jadi pes pun cukup)
- 1/2 cup butter
- 1 1/2 cup gula
- 2 biji telur pada suhu bilik
- 1 sudu kecil ekstrak vanila/ 2 sudu kecil esen vanila
- 1 cup buttermilk pada suhu bilik. kalau xdpt beli kat kedai, resipinye ade di bawah
- 1 sudu kecil cuka putih
- 1 sudu kecil sodium bikarbonat/baking soda
- Buttermilk
- 1 cup (240 ml) susu kotak full cream
- sama ada 1 3/4 sbesar cream of tartar atau 1 sbesar cuka putih atau 1 sbesar jus lemon
- Cream cheese frosting
- 2 buku cream cheese, dilembutkan
- 1/2 cup butter dilembutkan
- 1 sudu kecil ekstrak vanila/ 2 sudu kecil esen vanila
- 2 cup gila icing, diayak. kalau xsuke manis boleh kurangkan gula tp saya guna 2 1/2 cup
Cara-cara
- BUTTERMILK: campurkan tartar atau cuka atau jus lemon pada susu dan biarkan selama 15 minit. Kacau rata sebelum guna. Ataupun campurkan 3/4 cup plain yoghurt bersama 1/4 cup susu pun boleh jugak. Ikut mane yang sesuai.
- KEK: sapukan butter pada 2 loyang bulat bersaiz 9 inci ataupun 3 loyang bulat bersaiz 8 inci. Panaskan oven pada suhu 170 darjah celsius.
- Ayakkan bersama tepung kek dan serbuk penaik di dalam satu bekas sederhana. Di dalam satu bekas kecil, gaulkan serbuk koko dengan pewarna merah sehingga menjadi pes yang tidak berketul.
- Dalam satu bekas besar, pukul butter dengan gula sehingga kembang. Masukkan telur satu per satu, kemudian masukan esen vanila dan pes koko merah tadi. Ratakan campuran dengan spatula sambil memukul.
- Perlahankan mixer, masukkan 1/3 daripada tepung dan pukul rata, kemudian masukkan 1/2 daripada buttermilk, pukul rata lagi. Masukkan 1/3 lagi tepung,pukul dan semua buttermilk,pukul dan kemudian kesemua tepung yang tinggal.
- Campurkan cuka dengan baking soda dalam satu bekas kecil. Nanti die berbuih. Cepat2 campurkan dalam adunan kek dan gaul kemudian masukkan dalam loyang dan bakar.
- Bakar pada suhu 170 darjah celsius selama 25-30 minit. Kek ni moist, so kene cek awal. Bile cucuk dengan lidi je dah bersih, keluarkan dari oven.
- Sejukkan kek selama 10 minit sebelum keluarkan dari loyang. Pastikan kek dah betul2 sejuk sebelum letak frosting.
- CREAM CHEESE FROSTING: Pukul butter dengan cream cheese sampai halus, perlahankan mixer dan tambahkan gula icing dan esen vanila.
- Untuk letak frosting, terbalikkan kek pertama supaya bahagian kek yang rata di atas, sapu frosting di bahagian rata kek,lagi tebal lagi sedap. kemudian letakkan kek yang kedua atas kek tadi, bahagian yang rata menghadap bawah. kemudian sapu frosting di seluruh kek.
- Kek ni sedap kalau dah masuk dalam peti sejuk lepas tu keluarkan sekejap bagi die xkeras, baru makan.
- TEPUNG KEK: 1 cup tepung kek = 2 sudu kecil cornstarch dlm 1 measuring cup n isikan selebihnya dgn all purpose flour. ayak 3 kali.
Thursday, April 14, 2011
Think Out of the Shell
Resepi-resepi dalam ni adalah collection of recipes from a few chefs. Besides recipes, ada jugak profile chef tu sendiri. Rupanya ramai pastry chef ni kebanyakannya bukan dari bidang baking ni. Ada tu dulu engineer, skang dah jadi chef. Menarik.... Macam saya, dulu belajar accounting tapi skang jadi surirumah sepenuh masa... haha..! Yang ni tak berapa menarik.. hehe...
Yang pasti so far, belum ada satu resepi pun yang sempat di-try. Sayang buku baru kononnya. Takut kotor... hehe.. alasan...
Wednesday, April 6, 2011
Announcement...!
Assalamualaikum & hi to all,
Semoga semuanya sihat & bahagia saat dan ketika ini. I have an important announcement to make here. Actually since ada anak ni I turn-down a lot of orders. Being a mum and a housewife, I really have to juggle my time between my kids and the household chores. So after a deep thinking, I decided that I want to concentrate on my family first. Actually sedih gak ni. Tapi kalau dah asyik tolak order jer sama je cam tutup kedai kan. hehe...
At the moment, I am not able to take any orders; small or big. Since my kids is still small and at this stage they really need my attention and I really want to take this opportunity to be with them. At the same time I need to make sure I get enough rest for myself too... I think all mothers out there understand what I feel right now.
Yang pasti, I will still bake and share my passion with you guys here. Actually I have a lot of recipes to try. Cuma tunggu masa nak buat jer... Bila la tu agaknya... But I need to tell you that baking is a therapy for me. Apa-apa pun I will definitely have something to share with you in future. Kalau tak banyak, sikit mesti ada.. insyaAllah...
Sekarang pun kat mana-mana dah banyak orang buat kelas untuk kek & decoration and I was informed that my customers pun ada yang dah pandai buat kek sendiri. (Tapi jangan salah faham. I takde buat kelas. Diorang belajar kat tempat lain.) Seronoknya dengar... sebab diorang pun akan tahu rasa bestnyer bila dapat bake a cake, decorate them, tengok hasilnya and people love it. Kalau dah terror tu apa lagi.. boleh la buat bisnes kan. Seronok gak bila tengok sekarang ni dah ramai orang kita yang buat bisnes kek ni. At least kita confident yang kek tu halal & bersih kan. Alhamdulillah, semoga semua yang berbisnes tu akan success ya!
Lastly, I want to thank to people out there yang support me all this time until now. LOVE you all!!!
Semoga semuanya sihat & bahagia saat dan ketika ini. I have an important announcement to make here. Actually since ada anak ni I turn-down a lot of orders. Being a mum and a housewife, I really have to juggle my time between my kids and the household chores. So after a deep thinking, I decided that I want to concentrate on my family first. Actually sedih gak ni. Tapi kalau dah asyik tolak order jer sama je cam tutup kedai kan. hehe...
At the moment, I am not able to take any orders; small or big. Since my kids is still small and at this stage they really need my attention and I really want to take this opportunity to be with them. At the same time I need to make sure I get enough rest for myself too... I think all mothers out there understand what I feel right now.
Yang pasti, I will still bake and share my passion with you guys here. Actually I have a lot of recipes to try. Cuma tunggu masa nak buat jer... Bila la tu agaknya... But I need to tell you that baking is a therapy for me. Apa-apa pun I will definitely have something to share with you in future. Kalau tak banyak, sikit mesti ada.. insyaAllah...
Sekarang pun kat mana-mana dah banyak orang buat kelas untuk kek & decoration and I was informed that my customers pun ada yang dah pandai buat kek sendiri. (Tapi jangan salah faham. I takde buat kelas. Diorang belajar kat tempat lain.) Seronoknya dengar... sebab diorang pun akan tahu rasa bestnyer bila dapat bake a cake, decorate them, tengok hasilnya and people love it. Kalau dah terror tu apa lagi.. boleh la buat bisnes kan. Seronok gak bila tengok sekarang ni dah ramai orang kita yang buat bisnes kek ni. At least kita confident yang kek tu halal & bersih kan. Alhamdulillah, semoga semua yang berbisnes tu akan success ya!
Lastly, I want to thank to people out there yang support me all this time until now. LOVE you all!!!
Friday, March 25, 2011
Strawberry Cheesecake
Friday, March 18, 2011
Cherry Birthday Cake
Baru-baru ni saya buat birthday cake for my second son. It's a cherry cake. Rasanyer sangat sedap dan sesuai untuk kanak-kanak. Actually kalau makan plain jer pun dah sedap dah. But since it's made for birthday so kena la decorate sket kan. Rupa kek ni tak berapa lawa sebab belum cukup sejuk saya dah cuba nak keluarkan so jadilah camtu. Ni kes tak sabar la ni... hehe... berani buat sebab sendiri punyer. Kalau customer punya mesti dah kalut dah masa ni.
Happy Birthday Manja Mummy, Wafi! Love u so much...!
Buttercream Roses
Sekarang ni saya suka buat roses. Kali ni buat lagi untuk cupcakes pula. Saja buat besar-besar supaya nampak full jer atas cupcakes tu.
Saya nak share jugak cara-cara nak buat buttercream roses. Actually saya banyak kali refer kat sini cara-cara nak buat roses. Tapi apa-apa pun kalau tengok jer tak boleh gak. Kena buat sendiri baru tahu. So selamat mencuba yer semua!
Subscribe to:
Posts (Atom)