Buat durian crepe gamaknya... Ari tu buat & makan durian crepe cam tak berapa puas hati. Rasa cam ada benda nak di-improve. Biasa la budak baru belajar takkan terus pandai.
Makanya semalam minta husband belikan durian & start cari resepi lain lak. Yang kali ni cari yang simple & shortcut. Saya pakai resepi dari blog Cik Epal. Kalau ari tu pakai durian D24 tapi kali ni pakai musang king. Yang pasti kalau pakai musang king lg terbaikk lah!
Bahan-bahan:
250gm tepung gandum
3 biji telur
400ml santan
100ml air
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil pewarna kuning telur
Filling:
1 cawan Non Dairy Whipping Cream.
Isi durian.
Cara-cara:
1. Masukkan semua bahan untuk crepe kecuali pewarna ke dalam mixer & kacau sebati. Dah sebati masukkan pulak pewarna kuning. Kemudian tapis untuk dapatkan tekstur yang halus.
2. Panaskan kuali non-stick & buatlah crepe satu2. Caranya macam buat lempeng gak tapi buat nipis2. Cara yang saya buat adalah bila pan dah panas, angkat dari dapur & letak sesenduk aduan & goyangkan pan sampai jadi nipis. Kemudian letak atas dapur balik sampai crepe tu masak.
saya pakai pan camni. Senang sangat rasanya...
Cara buat filling:
Pukul whipping cream sampai kembang & kental. Kemudian masukkan isi durian & pukul sebati. Saya pakai whipping cream yang kat atas tu.. takyah tambah apa2, memang sedap.
Last sekali, letak crepe atas pinggan. Kemudian letak krim & isi durian atas crepe tu & balut. Cara balut dia adalah mula2 lipat atas & bawah. Kemudian lipat pula kiri & kanan. Senang jer kan.
Nak makan lg senang... Bukak mulut besar2 lepas tu terus ngapp!!! Hehe... Selamat mencuba & makan durian crepe... :)
No comments:
Post a Comment